Αγγελική Λω - αρχιτέκτων μηχανικός

Αγγελική Λω

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΧΩΡΟΥ

Στοιχεία έργου: 

Έκδοση Οικοδομικής Άδειας Αλλαγής Χρήσης και Επισκευής | Interior Design | Μελέτη φωτισμού | Κατασκευή

Κατάσταση έργου: Ολοκληρωμένο

Χώρα: Ελλάδα

Τόπος: Πόλη ΧίουΠεριγραφή: 

Το μέχρι σήμερα κατάστημα, επιφάνειας 60τ.μ. άλλαξε χρήση, έγινε κατοικία και ανακαινίστηκε ριζικά. 

Στόχος των ιδιοκτητών ήταν η εκμετάλλευσή του σαν κατοικία προς ενοικίαση, μιας και ο χώρος του καταστήματος δεν μισθώνονταν  τα τελευταία χρόνια. 

Για αυτό τον λόγω εκδόθηκε Οικοδομική Άδεια για αλλαγή χρήσης και Επισκευή. 

Η μορφή της ιδιοκτησίας είναι ορθογώνια με μικρή πρόσοψη και μεγάλο βάθος . 

Η αρχιτεκτονική μελέτη είχε σαν στόχο την μέγιστη λειτουργικότητα του διαμερίσματος, την εξοικονόμηση χώρων και κυρίως τον σωστό αερισμό και φωτισμό.

Στην πρόσοψη καθαιρέθηκε η παλιά μεταλλική τζαμαρία και χτίστηκε μπατικός τοίχος με μόνωση, και μεγάλα παράθυρα καθώς και φεγγίτες που προσφέρουν τον απαιτούμενο φωτισμό και αερισμό μέχρι το βάθος της κατοικίας. 

Στο μπροστινό μέρος της κατοικίας  τοποθετήθηκαν οι χώροι του καθιστικού και του υπνοδωματίου. Ο διαχωρισμός των δύο χώρων επιλέχτηκε να γίνει με μεταλλική κατασκευή με τζάμι και ανοιγόμενη πόρτα ώστε να μην περιορίσει την διάχυση του φωτός, να μην κλείσει τον χώρο δημιουργώντας μικρότερα δωμάτια και να δίνεται η αίσθηση του ενιαίου χώρου στον χρήστη. 

Στο βάθος και πιο κεντρικά τοποθετήθηκε ο χώρος της κουζίνας που το μέγεθος της και οι αποθηκευτικοί χώροι της ικανοποιούν και με το παραπάνω τον χρήστη μιας κατοικίας τέτοιου μεγέθους. Το πάσο που κατασκευάστηκε σε συνέχεια της κουζίνας μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως χώρος φαγητού, πάγκος κουζίνας και  χώρος  μελέτης. Η έντονη απόχρωση στον τοίχο «ξυπνάει» τον χρήστη και χαρίζει φωτεινότητα στον χώρο. Ο κίτρινος τοίχος ο οποίος είναι φέρον, δημιουργεί διάδρομο που μας οδηγεί στο πίσω μέρος της κατοικίας που συναντούμε τον χώρο του λουτρού και αποθηκευτικό χώρο ντουλάπας με πλυντήριο-στεγνωτήριο. Ο χώρος του λουτρού αξιοποιήθηκε στο μέγιστο, παρά το σχήμα ¨Γ¨ που  έχει. 

Το αποτέλεσμα είναι φωτεινό, μοντέρνο και φρέσκο για ένα σύγχρονο διαμέρισμα προς ενοικίαση στο κέντρο της πόλης της Χίου!