Αγγελική Λω - αρχιτέκτων μηχανικός

Αγγελική Λω

Ανακαίνιση Κομμωτηρίου

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη | Interior Design | Μελέτη φωτισμού  | Σχεδιασμός επίπλων & κατασκευών 

Θέση : Χάνδακος 15, Χίος

Χώρα: Ελλάδα

Συνεργασία: Κατασκευή "Chios Houses", Στέλιος ΣαραντήςΟ χώρος του κομμωτηρίου Louiza & Kelly στην Χίο, υφίσταται από το 1974, ανακαινίζεται ριζικά το 2016 και ανανεώνεται! Δημιουργείται ένας χώρος καθαρός, δροσερός και μοντέρνος.

Το στενόμακρο σχήμα και το μεγάλο βάθος του καταστήματος αποτέλεσε αρχιτεκτονική πρόκληση στην φάση του σχεδιασμού. Ο διαμπερής φωτισμός στα δύο άκρα του καταστήματος, αξιοποιήθηκε δημιουργώντας μια ελεύθερη κάτοψη, χωρίς διαχωριστικούς τοίχους, με κρεμαστές διάτρητες κατασκευές που επιτρέπουν την οπτική επαφή σε όλο του μήκος και παράλληλα οριοθετούν επαρκώς τις διαφορετικές χρήσεις στον χώρο (χώρος εισόδου-βιτρίνας, χώρος αναμονής, χώροι εργασίας για κούρεμα-χτένισμα, μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ και χώρο λουτήρων). Η κίνηση του χρήστη γίνεται νοητά από τον ευθύγραμμο, ελεύθερο διάδρομο στο κέντρο του καταστήματος και του επιτρέπει την πλήρη οπτική επαφή με όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του καταστήματος. 

Οι μεταλλικές αναρτώμενες ραφιέρες λειτουργούν σαν βιτρίνες των προϊόντων και από τις δύο πλευρές, και είναι διακριτές τόσο από τον εσωτερικό όσο και από τον εξωτερικό χώρο του κομμωτηρίου. 

Το μαρμάρινο δάπεδο του κομμωτηρίου διατηρήθηκε, το ίδιο και ο δερμάτινος καναπές των ιδιοκτητών, και συνδυάστηκε με τους νέους ξύλινους πάγκους εργασίας, και το νέο δάπεδο με τσιμεντοκονία στο πίσω τμήμα του μαγαζιού. Τροποποιήθηκε και βάφτηκε εκ νέου το παλιό σεκρετέρ του ζευγαριού και συνδυάστηκαν με διάφορα μικροέπιπλά και διακοσμητικά αντικείμενα αγορασμένα από ταξίδια των ιδιοκτητών, τα οποία ήθελαν να συμπεριλάβουν στο νέο κατάστημα. Στον χώρο της αναμονής μεταλλική κατασκευή στον τοίχο πλαισίωσε διακοσμητικά πανέλα από παλαιωμένα ξύλα βαρελιών κρασιού και δίπλα στον καναπέ τοποθετήθηκε ξύλινη βάση στήριξης με κορμούς μπαμπού, η οποία νοητά διαχώρισε τον χώρο του ταμείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον φωτισμό του χώρου. Κρεμαστά φωτιστικά, πορτατίφ και ειδικές κατασκευές  με προσαρμοσμένα τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του καταστήματος ώστε να δημιουργούν ατμοσφαιρικό φωτισμό, με στόχο να αποφευχθεί ο σκληρός ψυχρός φωτισμός που συνήθως συναντάμε σε τέτοιου είδους χώρους. Κοντά στις θέσεις εργασίας τοποθετήθηκαν ειδικά φωτιστικά και λαμπτήρες που διευκολύνουν την εργασία του προσωπικού, χωρίς να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

Ριζική ήταν και η αλλαγή στην όψη ολόκληρου του κτιρίου. Μεταλλική Κατασκευή τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του Ισογείου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και δυναμικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο ύψος της κεντρικής πόρτας εισόδου, χάρισε στην όψη μεγαλοπρέπεια. Στον Α΄ Όροφο τονίστηκε το βάθος με την εναλλαγή χρωμάτων και τοποθετήθηκε ανάλογη διακοσμητική μεταλλική κατασκευή.

Τέλος, στο πίσω μέρος του κομμωτηρίου διαμορφώθηκε υπαίθριος χώρος με καθιστικό, έντονη φύτευση και εφελκυόμενη κατασκευή τέντας που λειτουργεί σαν χώρος χαλάρωσης για τους πελάτες.