Αγγελική Λω - αρχιτέκτων μηχανικός

Αγγελική Λω

Ανακαίνιση Παλαιάς Κατοικίας

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου | Σχεδιασμός επίπλων | Μελέτη φωτισμού | Επίβλεψη-Κατασκευή

Κατάσταση έργου: Ολοκληρωμένο

Θέση: Βροντάδος

Χώρα: Ελλάδα

Τόπος: Χίος 

Περιγραφή: 

Μια παλιά κατοικία του 1876 με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ανακαινίζεται για να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις των χρηστών. Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε στην διατήρηση της αυθεντικότητα του σπιτιού, σεβάστηκε και  εμπνεύστηκε από τα ανωτέρω στοιχεία χαρίζοντας ένα ξεχωριστό αυθεντικό αποτέλεσμα.   

Η παλιά μικρή κουζίνα ενοποιήθηκε με τον  χώρο της τραπεζαρίας καθαιρώντας τον ενδιάμεσο τοίχο. Ο χώρος του καθιστικού διαχωρίστηκε ελαφρώς με την κουζίνα μέσω νέου τοίχου που δημιούργησε «πλάτη» για πάγκο και φούρνο. Έτσι ο χώρος της παλιάς κουζίνας, με τα λιγοστά ντουλάπια, μετατράπηκε σε μια μεγάλη και λειτουργική κουζίνο-τραπεζαρία που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών και ενοποιείται διακριτικά με τον χώρο του καθιστικού. Πολλά αξιόλογα στοιχεία που προϋπήρχαν διατηρήθηκαν και αναδείχτηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παλιός φούρνος/τζάκι που φιλοξενεί σήμερα τις εστίες υγραερίου και ο παλιός πέτρινος νεροχύτης, δίπλα στον σημερινό νεροχύτη, όπου τοποθετήθηκε  χειροποίητη ξύλινη κατασκευή για στραγγιστήρι πιάτων.

Το παλιό μπάνιο ανακαινίστηκε ριζικά. Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας έγινε σε δάπεδα, τοίχους, στον χτιστό πάγκο του νιπτήρα και την ντουζιέρα δημιουργώντας ένα χώρο λειτουργικό, όμορφο, με ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Τα παλιά έπιπλα επισκευάστηκαν, νέα έπιπλα, φωτιστικά και διακοσμητικά αντικείμενα επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε όλους τους χώρους τα οποία ανέδειξαν το παραδοσιακό ύφος του σπιτιού.