Αγγελική Λω - αρχιτέκτων μηχανικός

Αγγελική Λω

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου Σχεδιασμός επίπλων & Κατασκευών Μελέτη φωτισμούΗλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις |​ Επίβλεψη -Κατασκευή

Κατάσταση έργου: Ολοκληρωμένο

Χώρα: Ελλάδα

Θέση: ΧίοςΤο έργο αφορά την ανακαίνιση κατοικίας στην Χίο. 

Οι στόχοι της μελέτης ήταν πολλοί και διαφορετικοί. Βασική προτεραιότητα ήταν η ριζική αλλαγή της κλασσικής παλαιάς κατοικίας σε μοντέρνο σπίτι. Επιπλέον ανάγκη ήταν η δημιουργία ζωνών πλήρης χρηστικότητας, με χώρους διημέρευσης στο μπροστινό τμήμα της κατοικίας και χώρους διανυκτέρευσης στο πίσω τμήμα.  Τρίτη ανάγκη ήταν η αξιοποίηση υφιστάμενων επίπλων και αντικειμένων ιδιαίτερης σημασίας για τους ιδιοκτήτες. Χειροποίητα κλασσικά έπιπλα αρίστης ποιότητας και αντικείμενα που έχουν ταξιδέψει από όλο τον κόσμο ζητούσαν την θέση τους μέσα στην νέα μοντέρνα κατοικία χωρίς να θυμίζουν τίποτα από την κλασσική τους καταγωγή. Τέταρτον αναγκαία ήταν να γίνει νέα σύγχρονη ηλεκτρολογική  εγκατάσταση καθώς και νέα εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης.

Σε επίπεδο κάτοψης οι χώροι του καθιστικού, της τραπεζαρίας και την κουζίνας τοποθετήθηκαν στην μπροστινή ζώνη-ζώνη διημέρευσης εκμεταλλευόμενοι έτσι τις μεγάλες ενιαίες τζαμαρίες που υπήρχαν στο σπίτι. 

Στον χώρο του καθιστικού δεσπόζει ο μεγάλος καναπές και τοποθετήθηκαν λίγα έπιπλα. Το έπιπλο της τηλεόρασης αποτελεί τμήμα του μεγάλου σκρίνιου που προϋπήρχε στο σπίτι και το οποίο χωρίστηκε,  μεταποιήθηκε και βάφτηκε, αποκτώντας έτσι σύγχρονη μορφή με ιδιαίτερα και κομψά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. 

Σε άμεση συνάρτηση, αλλά και ανεξάρτητα από τον χώρο του καθιστικού, τοποθετήθηκε η κουζίνα.  Ο σχηματισμός «Π» της κουζίνας δημιούργησε χώρο πάσου και μαγειρέματος, μπλοκάροντας από την μια την ανοιχτή οπτική στην κουζίνα αλλά επιτρέποντας παράλληλα στο ζευγάρι που λατρεύει να μαγειρεύει να είναι σε επαφή με τους φίλους του στο καθιστικό. 

Η custom made τραπεζαρία σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα, βρίσκεται δίπλα στην κουζίνα, λούζεται από φυσικό φως και παρέχει άπλετη θέα. Αποτελεί μια ενότητα με την πρωτότυπη φωτιζόμενη ειδική κατασκευή στον τοίχο που αντικαθιστά τα πολυφορεμένα έπιπλα τραπεζαρίας.

Η μελέτη φωτισμού σε όλο τον ενιαίο χώρο παρέχει τρία διαφορετικά είδη φωτισμού, ήπιο και χαλαρωτικό, μέτριο και έντονο. Σχεδιάστηκε custom made φωτιστικό από την αρχιτέκτονα και τοποθετήθηκε πάνω από τον καναπέ, ώστε να παρέχετε εστιασμένος χαμηλός φωτισμός στο τραπέζι του καθιστικού. Σποτάκια τοποθετήθηκαν στην αναρτώμενη κατασκευή της κουζίνας, κρυφός φωτισμός εντοπίζεται κάτω από τα ντουλάπια και πιο έντονες πηγές φωτισμού στην οροφή της κουζίνας ώστε ανάλογα τις χρήσεις στον χώρο να παρέχεται ο ιδανικός φωτισμός στον χρήστη. 

Πάνω από την τραπεζαρία τοποθετήθηκε μοντέρνο επιβλητικό φωτιστικό με εστιασμένο φωτισμό στο τραπέζι και κρυφός φωτισμός με εφέ στην κατασκευή του τοίχου για ανάδειξη των διακοσμητικών.

Στον χώρο της εισόδου, που δεν διαθέτει φυσικό φωτισμό, σχεδιάστηκε μεγάλη βιβλιοθήκη με γραφείο με κρυφούς φωτισμούς ανά επίπεδο και βεστιάριο δίπλα από την κεντρική πόρτα. Το δεύτερο τμήμα του σκρίνιου δεσπόζει στον χώρο και χαρίζει αριστοκρατικό χαρακτήρα. Η λιτή όψη της βιβλιοθήκης δένει αρμονικά με την κλασσική κατασκευή του επίπλου και την νέα μοντέρνα όψη του. Πίνακες από όλο τον κόσμο με ναυτικά θέματα διακοσμούν κατά μήκος το έπιπλο στο πάνω μέρος του, προδίδοντας την ναυτική καταγωγή της οικογένειας και σεβόμενοι την μνήμη των παλαιών ιδιοκτητών. 

Στην ζώνη διανυκτέρευσης στο πίσω τμήμα του σπιτιού συναντούμε αρχικά τα δύο μπάνια και τα υπνοδωμάτια.

Το μεγάλο μπάνιο ανακαινίσθηκε ριζικά και σχεδιάστηκε στο κάτω μέρος έπιπλο νιπτήρα με συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους και χώρο απλύτων και στο άνω μέρος καθρέφτης με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους και φωτισμούς εσωτερικά. Αποθηκευτικός χώρος των συσκευών στην απέναντί πλευρά «εντοίχισε» νοητά την μπανιερά.

Το μικρό wc κατασκευάστηκε εκ νέου και διαστρώθηκαν σε αυτό πλακίδια με έγχρωμο αρμό και ειδικά τεμάχια πλακιδίων με σχέδιο τοποθετήθηκαν στον τοίχο του ντουζ και το δάπεδο δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο και διαχρονικό μοτίβο. Σχεδιάστηκε custom made πάγκος για τον νιπτήρα, τοποθετήθηκαν μπαταρίες με πορτοκαλί βάνες παλαιού τύπου, σχεδιάστηκε καθρέφτης που μιμείται το μοτίβο των πλακιδίων, κατασκευάστηκε μεταλλική συρόμενη πόρτα με χρωματιστό τζάμι για να διαχωρίζει τον χώρο, στοιχεία που προσδίδουν ειδικές αισθητικές λεπτομέρειες στον μικρό αυτόν χώρο και του χαρίζουν μοναδικότητα. 

Τα δωμάτια διακοσμήθηκαν με φρέσκα και νεανικά υλικά και έπιπλα λιτού σχεδιασμού. Ταπετσαρίες με έντονα μοτίβα και υφάσματα με σχήματα, υφές και έντονα χρώματα χάρισαν στυλ στον κάθε χώρο. Λεπτομέρειες όπως χειροποίητα ξύλινα χερούλια στην ντουλάπα του βασικού υπνοδωματίου χάρισαν πρωτοτυπία και κομψότητα στην μεγάλη ντουλάπα κατά μήκος του τοίχου.