Αγγελική Λω - αρχιτέκτων μηχανικός

Αγγελική Λω

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ "HAIR PLAY"

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη | Interior Design | Μελέτη φωτισμού  | Σχεδιασμός επίπλων & κατασκευών Επίβλεψη | Κατασκευή 

Θέση : Φιλίππου Πασπάτη 3, Χίος

Χώρα: ΕλλάδαΗ μελέτη ανακαίνισης του κομμωτηρίου βασίστηκε στην ριζική αλλαγή του χώρου και είχε σαν στόχο να δοθεί ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερο που θα κάνει τον χώρο να ξεχωρίζει σε σχέση με το ύφος των συμβατικών κομμωτηρίων, όσο και σαν χώρος γενικότερα. 

Ο σχεδιασμός του καταστήματος στο ισόγειο έγινε βάσει των χρήσεων του, θέσεις εργασίας τοποθετήθηκαν εν σειρά, με την πρώτη θέση να έχει παράλληλη μετατόπιση από τις υπόλοιπες δύο. Η μετατόπιση αυτή δημιούργησε χώρο για τον λουτήρα του κομμωτηρίου ώστε η λειτουργία αυτή να είναι ελαφρώς κρυμμένη από την οπτική του υπόλοιπου καταστήματος και από τους περαστικούς στον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη χρήση γίνεται περισσότερο "ιδιωτική". Ο διαχωρισμός αυτός επιτυγχάνεται χάρη στην διάτρητη μεταλλική πλάτη που τοποθετήθηκε στις θέσεις εργασίας.  Οι τρείς θέσεις εργασίας είναι ανοιχτές προς τον χώρο του καταστήματος, εξυπηρετούνται από ξύλινο έπιπλο με άνετο πάγκο, ο οποίος διαθέτει προεκτάσιμο ράφι για τα εργαλεία κομμωτικής. Οι δύο θέσεις που έχουν ενιαίο πάγκο εξυπηρετούνται από κοινή τροχήλατη συρταριέρα και η θέση εργασίας που είναι μπροστά από τον λουτήρα εκμεταλλεύεται τα ράφια και τους αποθηκευτικού χώρους της μεγάλης ραφιέρας. Η εν λόγω ραφιέρα που βρίσκεται κατά μήκος του μεγάλου τοίχου του καταστήματος εξυπηρετεί ανά τμήμα της και διαφορετικές ανάγκες όπως, χώρο για κρέμασμα των ενδυμάτων των πελατών, ράφια έκθεσης των προϊόντων προς πώληση, αποθηκευτικούς χώρους, ράφι για εξυπηρέτηση της θέσης εργασίας που είναι σε επαφή και ράφια για πετσέτες και προϊόντα προς χρήση στον χώρο του λουτήρα. 

Ο χώρος αναμονής με τον άνετο καναπέ είναι σε άμεση επαφή με την τζαμαρία της βιτρίνας ανάμεσα στην μεγάλη ραφιέρα και την είσοδο. Οι μεγάλοι καθρέπτες που τοποθετήθηκαν ανά θέση εργασίας είναι άνετοι για τους χρήστες,  χαρίζουν πλήρη οπτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό χώρο του κομμωτηρίου και επίσης αποσκοπούν στο να δείξει ακόμη μεγαλύτερο το κατάστημα.

Ο χώρος του ταμείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με την είσοδο, έχει οπτική σε όλο τον χώρο. Σε επαφή τοποθετήθηκε μικρότερη ραφιέρα για έκθεση προϊόντων προς πώληση. 

Ο όροφος του κομμωτηρίου σχεδιάστηκε εκ νέου με πιο λιτές γραμμές καθώς προορίζεται μελλοντικά για χώρο spa και θεραπειών. Κινείται στην ίδια λογική με το ισόγειο και διαθέτει δύο θέσεις εργασίας και ένα λουτήρα με αρκετό χώρο για έκθεση προϊόντων μαλλιών. Στον όροφο φιλοξενούνται επίσης οι χώροι του λουτρού και της αποθήκης. Οι  βοηθητικοί αυτοί χώροι βρίσκονται πίσω από τον νέο  τοίχο που τοποθετήθηκε, πίσω από θέσεις εργασίας και δεν είναι ορατοί και σε άμεση οπτική όπως ήταν παλαιότερα. 

Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε  σε υλικά που είναι φυσικά, όπως το ξύλο και η φύτευση στις οροφές ώστε να χαρίζουν στον χρήστη αίσθημα χαλάρωσης και ζεστασιάς. Η εκτενής επιφάνεια της φύτευσης στις οροφές  τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο χαρίζει στον χρήστη την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε κήπο. Η φύτευσης είναι ορατή σε όλες τις θέσεις που θα βρεθεί μέσα στο κομμωτήριο ο χρήστης (αναμονή, θέση περιποίησης και λουτήρα) και του χαρίζει αίσθημα ξενοιασιάς και χαλάρωσης. Παράλληλα με αυτά τα υλικά, επιλέχθηκε εκτενής χρήση μεταλλικών διάτρητων κατασκευών σε συνδυασμό με το ξύλο. Ο συνδυασμός χαρίζει ένα σύγχρονο αποτέλεσμα και προσδίδει ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι σε "σκληρά" και φυσικά υλικά. Τα έντονα χρώματα σε τοίχους και στην ταπετσαρία κοντά στο ταμείο χαρίζουν ζωντάνια και φρεσκάδα στον χώρο.  

Ο φωτισμός που τοποθετήθηκε είναι δύο ειδών, εστιασμένος και γενικός. Οι πάγκοι εργασίας φωτίστηκαν με διακοσμητικά φωτιστικά τα οποία θα μένουν ανάμενα και την νύχτα για την προβολή του καταστήματος. Στην ραφιέρα τοποθετήθηκαν προβολής ράγας για τον σωστό φωτισμό και την ανάδειξη των προϊόντων προς πώληση. Μεγάλου μήκους γραμμικά φωτιστικά τοποθετήθηκαν πάνω από τις θέσεις εργασίας και τον λουτήρα για σωστό φωτισμό στις θέσεις εργασίας. Πιο μεγάλα φωτιστικά φωτίζουν τον χώρο αναμονής και ειδική κατασκευή με παλιά πιστολάκια που μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιους λαμπτήρες, δημιουργία του ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου, τοποθετήθηκαν πάνω από το ταμείο για να θυμίζει κάτι από το παλιό κομμωτήριο και να συνδέει το παλιό με το καινούριο τόσο σε χρήστες όσο και στον ιδιοκτήτη του.

Τέλος ιδιαίτερο εφέ σχεδιάστηκε στην βιτρίνα. Οι παράλληλες γραμμές από αμμοβολή και η καμπυλότητα των σχημάτων δημιουργεί ένα παιχνίδι ανάμεσα σε φως και σκιά. Δίνεται η αίσθηση οπτικής παραθύρου τόσο στον χρήστη μέσα στο κομμωτήριο αλλά κυρίως "τραβάει" και "μαγνητίζει" το βλέμμα του περαστικού ώστε να κοιτάξει μέσα και να δει τι συμβαίνει στον χώρο.  Οι φεγγίτες στο άνω μέρος της τζαμαρίας χαρίζουν ένα όμορφο καδράρισμα από έξω προς τα μέσα κατευθείαν στις φυτεμένες οροφές του καταστήματος.