Λευτέρης Μαρτάκης - αρχιτέκτων μηχανικός

Λευτέρης Μαρτάκης

Ανέγερση νέας ισόγειας κατοικίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 

Αρχιτεκτονική μελέτη Έκδοση οικοδομικής άδειας | Επίβλεψη: Λευτέρης Μαρτάκης

Κατάσταση έργου: Υπό κατασκευή

Χώρα: Ελλάδα

Θέση: οικισμός Θυμιανών, Χίος

Επιφάνεια οικοπέδου: 382,57 τ.μ.

Επιφάνεια κτίσματος: 101,00 τ.μ.Η παρούσα μελέτη προβλέπει την κατασκευή ισόγειας κατοικίας, εντός οικοπέδου επιφάνειας 382,57 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο διάσπαρτο τμήμα οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων, στο Δήμο Χίου. Το οικόπεδο παρουσιάζει πολύ μικρή υψομετρική διαφορά και πιο συγκεκριμένα από γωνία σε γωνία 0,60 μ.

 Εξαιτίας του μακρόστενου σχήματος του οικοπέδου και τον περιορισμό στην δομημένη επιφάνεια λόγω της απόστασης της οικοδομικής γραμμής από τα όρια του οικοπέδου, επιλέχθηκε μια γραμμική λύση. Η λύση αυτή επιτρέπει την αποκόλληση του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου και την δημιουργία ανοιγμάτων σε όλες του τις όψεις με σκοπό τον φυσικό φωτισμό και αερισμό όλων των χώρων και την δημιουργία οπτικών φυγών και θέας. Κέντρο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτελεί ο κεντρικός όγκος, κυβικής μορφής και σε μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με την υπόλοιπη κατοικία, ο οποίος φιλοξενεί κύριες χρήσεις διημέρευσης και συγκέντρωσης της οικογένειας. Ο όγκος αυτός στεγάζεται με ξύλινη τετράριχτη στέγη με επικάλυψη από γαλλικό κεραμίδι, ενώ εξωτερικά επενδύεται με τοπική πέτρα. Εκατέρωθεν του όγκου και σε επαφή με αυτόν, κατασκευάζονται δύο πτέρυγες οι οποίες φιλοξενούν τους χώρους διανυκτέρευσης, τα λουτρά και το σαλόνι. Οι πτέρυγες αυτές στεγάζονται με δώμα και έχουν διαφορετικό ύψος. Η πτέρυγα που τοποθετείται προς την δημοτική οδό έχει χαμηλότερο ύψος και το δώμα της είναι βατό μέσω εξωτερικού κλιμακοστασίου. Φέρει στηθαίο, εν μέρει πλήρες και εν μέρει με χρήση μεταλλικού κιγκλιδώματος σε καφέ χρώμα. Η πίσω πτέρυγα έχει μεγαλύτερο ύψος, το δώμα της είναι μη βατό, προσβάσιμο μόνο με κινητή κλίμακα μέσω του περιβάλλοντα χώρου και μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτό, ο ηλιακός και η κεραία της κατοικίας. Περιμετρικά της υπάρχει πλήρες στηθαίο με σκοπό να μην φαίνονται, όσο κατά το δυνατόν γίνεται, οι εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν εκεί. Σε επαφή και εν συνεχεία της πτέρυγας δημιουργείται ημιυπαίθριος χώρος.

Η κατοικία τοποθετείται σε ύψος 0,45 μ. πάνω από τον περιβάλλοντα χώρο. Η κατασκευή της γίνεται με ξύλινη αντισεισμική διαφραγματική κατασκευή. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι ανοιχτό γκρι και το χρώμα της άμμου, διαχωρίζοντας έτσι και τους δύο ξεχωριστούς όγκους-πτέρυγες του κτίσματος. Τα κουφώματα είναι αλουμινίου και χρώματος ανοιχτό λαδί, μερικά από αυτά έχουν ρολά και άλλα όχι. Όσα έχουν ρολά, τοποθετούνται πίσω από την θερμοπρόσοψη με σκοπό να μην φαίνονται. Επί της βόρειας και νότιας πλευράς του κτίσματος δημιουργούνται μπαζωτές βεράντες. Η κεντρική είσοδος προς την κατοικία και η πρόσβαση προς το βατό δώμα, γίνεται μέσω της νότιας βεράντας, ενώ στη βόρεια βεράντα υπάρχει χώρος εκτόνωσης με υπαίθριο καθιστικό. Εκεί, κατασκευάζεται και πέργκολα με δοκάρια αλουμινίου, σε γκρι ανοιχτό χρώμα, τα οποία εδράζονται επί τριών (3) κολονών λίθινης τοιχοποιίας. Περιμετρικά της κατοικίας δημιουργούνται πλακοστρωμένοι χώροι κίνησης, στάσης και στάθμευσης αυτοκινήτων, καλύπτοντας συγχρόνως τις ελάχιστες (πολεοδομικές) απαιτήσεις φύτευσης στο οικόπεδο.

Περιμετρικά του οικοπέδου κατασκευάζεται πλήρης περίφραξη σε ύψος 0,90 μ. και άνωθεν αυτού περίφραξη με τάβλες PVC, καφέ χρώματος, στηριζόμενες σε μεταλλικούς ορθοστάτες. Μόνο στην πρόσοψη του οικοπέδου κατασκευάζεται λίθινη τοιχοποιία με πέτρα περιοχής, στο ίδιο ύψος και μορφή με την υπόλοιπη περίφραξη. Στην κεντρική όψη δημιουργείται είσοδος για αυτοκίνητα, μέσω συρόμενης θύρας και άνοιγμα για επισκέπτες μέσω ανοιγόμενης θύρας.